Een responsive website laten maken: wees er op tijd bij!

De afgelopen jaren heeft mobiel internetverkeer een grote ontwikkeling doorgemaakt. Wist je dat vandaag de dag meer dan 80% van het verkeer op websites via mobiele apparaten binnenkomt? En door aankomende ontwikkelingen van Google, wordt een goed werkende mobiele website dit jaar alleen nog maar belangrijker.

In september van dit jaar (2020) voert Google opnieuw een grote wijziging door in de manier waarop ze websites oppakt. Dit wordt ook wel crawlen of indexeren van websites genoemd. Jouw website wordt door bots (robots) van Google gecheckt en doorgelezen en zo wordt bepaald hoe relevant jouw website is voor een bepaalde zoekopdracht. Google toetst jouw website op honderden verschillende criteria. Welke deze criteria zijn, weet niemand precies. Dit wordt namelijk geheim gehouden door Google zelf. Anders zou het algoritme van Google bekend zijn, waardoor je weer een grotere kans hebt op een niet-relevante website voor jouw zoekopdracht. Hoe relevanter jouw website voor een zoekopdracht, hoe hoger deze website in Google komt te staan.

Tip: Google geeft wel een klein inkijkje in wat zij belangrijk vinden bij het ranken van een website.

Om te zorgen dat jouw website ook na september nog goed gevonden wordt, is het belangrijk om op tijd stappen te ondernemen, als je dit nog niet gedaan hebt. Eén van die stappen is het laten maken van een responsive website. Een responsive website houdt simpelweg in dat de website goed weergegeven wordt op mobiele apparaten. Is jouw website rond september niet responsive, dan zijn jouw kansen heel klein om hoog in Google te komen!

Mobiele website laten maken

Met de overstap van desktop naar mobiel als voornaamste bron van zoekverkeer, veranderde ook Google haar crawling strategie. Vanaf 2016 ging Google dan ook aan de slag met twee verschillende bots om resultaten te indexeren: naast de ‘gewone’ bot voor de desktop resultaten, kwam er ook een speciale bot die aan de slag ging voor mobiel.

De ontwikkelingen binnen de branche webdesign volgden elkaar hierop snel op, en daar waren na de losse m.domein.nl websites, de eerste zogeheten responsive websites. Dit zijn websites die zo gemaakt zijn dat ze ook op mobiele apparaten (bijvoorbeeld een smartphone) goed werken. Handig voor de bezoeker, maar in de nabije toekomst dus ook een must om een goede positie binnen Google te bemachtigen.

Door de blijvende groei van mobiele gebruikers, zette Google veel domeinen al over van de desktop bot naar de mobiele. Dit ging automatisch, je hoefde hier zelf niets voor te doen en je kreeg er vanzelf een melding van. En als je een nieuwere website hebt, ben je meteen al aan de nieuwe bot gekoppeld. Maar nu komt er nog een grote verandering aan, en zeker als je nog nooit naar je mobiele website gekeken hebt kan dit grote gevolgen hebben…

Vanaf september 2020

In september 2020 voert Google een verandering door die ervoor zorgt dat alle websites alleen nog bekeken worden door een mobiele bot. Hierdoor worden alle pagina’s vanaf dat moment alleen nog geïndexeerd op basis van wat daarmee gezien wordt. Het gevolg hiervan is dat als je website nog niet mobiel vriendelijk is, je rankings in de zoekresultaten onderuit gaan.

Het is dus belangrijk dat je er vóór september voor zorgt dat je website goed te zien is op mobiele apparaten. In veel gevallen is het zo dat als je website nog niet klaar is voor mobiel, je algehele website toe is aan een opknapbeurt.

Wil je jouw website laten maken in Limburg, en dan ook direct een responsive website laten maken? Neem dan contact met ons op! Je kunt mailen naar info@webzuid.nl en bellen of een appje sturen naar: 06 – 402 483 16